مطالعهای جدید از دانشگاه آیووا نشان میدهد که تزریق وریدی مقادیر بالای ویتامین ث به همراه شیمی درمانی، میتواند به طور قابل توجهی بقای بیماران مبتلا به سرطان پانکراس را افزایش دهد. این پژوهش که در مجله معتبر ردوکس بیولوژی منتشر شده است، حاکی از دو برابر شدن طول عمر بیماران مبتلا به سرطان پانکراس متاستاتیک در مراحل پیشرفته است؛ از هشت ماه به شانزده ماه.
محققان با تجویز ۷۵ گرم ویتامین ث سه بار در هفته به گروهی از بیماران، بهبود چشمگیری در شاخص “نرخ بقای کلی” مشاهده کردند. این شاخص، درصد افرادی را نشان میدهد که پس از تشخیص بیماری، زنده میمانند و برای سنجش اثربخشی درمانها به کار میرود. علاوه بر این، “نرخ بقای بدون پیشرفت” نیز از چهار ماه به شش ماه افزایش یافت، به این معنی که پیشروی بیماری به مدت طولانیتری به تعویق افتاد.
سرپرست این تحقیق، پروفسور جوزف کالن، این یافتهها را “انقلابی” خواند و بیان کرد که این دستاورد حاصل ۲۰ سال تحقیق بر روی اثرات مقادیر بالای ویتامین ث بر سلولهای سرطانی است. آزمایشهای آزمایشگاهی نشان دادهاند که ویتامین ث با تولید هیدروژن پراکسید، سلولهای سرطانی را از بین میبرد.
در این کارآزمایی بالینی که مورد تایید سازمان غذا و داروی آمریکا قرار گرفته است، بیماران تحت درمان با ویتامین ث، تحمل بیشتری نسبت به شیمی درمانی از خود نشان دادند و توانستند دوره درمان را با دوزهای بالاتر و طولانیتر پشت سر بگذارند. این موضوع به نابودی بیشتر سلولهای تومور کمک کرده است.
دکتر کالن معتقد است که این روش درمانی میتواند برای سایر انواع سرطانها نیز موثر باشد و هماکنون تحقیقاتی در زمینه درمان سرطان ریه و مغز با استفاده از این روش در حال انجام است. این روش به نظر میرسد با تقویت اثر شیمی درمانی، عمل میکند.
دکتر جاشوا استراوس، متخصص هماتولوژی و انکولوژی، بدون شرکت در این پژوهش، نتایج آن را امیدوارکننده توصیف کرد و بر ارزان و قابل تحمل بودن ویتامین ث تاکید نمود. وی افزود که این روش میتواند اثربخشی شیمی درمانی را افزایش داده و کیفیت زندگی بیماران را بهبود بخشد.
لازم به ذکر است که ویتامین ث یا اسید آسکوربیک، یک ماده مغذی ضروری است که در بسیاری از میوهها و سبزیجات یافت میشود و نقش مهمی در سلامت بدن ایفا میکند. در دوزهای پایین، به عنوان یک آنتی اکسیدان عمل میکند، اما در دوزهای بالا، خاصیت پرواکسیدانی پیدا کرده و سلولهای سرطانی را از بین میبرد. سازمان غذا و داروی آمریکا مصرف روزانه ۷۵ تا ۹۰ میلیگرم ویتامین ث را توصیه میکند.
برای تکمیل تحقیقات و انجام فاز سوم کارآزمایی، به حمایت مالی چند میلیون دلاری از سوی شرکتهای داروسازی نیاز است. دکتر کالن به بیماران مبتلا به سرطان توصیه میکند قبل از استفاده از این روش درمانی، با پزشک متخصص خود مشورت کنند.
با وجود نتایج بسیار امیدوارکننده، محققان بر لزوم انجام کارآزماییهای بزرگتر با حجم نمونه بیشتر و تنوع در گروههای تحت مطالعه تاکید دارند و یادآوری میکنند که این روش، معجزه درمان سرطان نیست، بلکه یک گام مثبت در مسیر مبارزه با این بیماری است.
مجله سلامت و بهداشت دکتر هادی خرم نژاد