“`html
کاهش چشمگیر نرخ باروری در ایران، زنگ خطری جدی برای آینده کشور به صدا درآورده است. مرضیه وحید دستجردی، دبیر ستاد ملی جمعیت، در نشستی با وزیر بهداشت، بر ماهیت فرا بخشی این چالش تأکید کرد و همکاری همه ارگانها را برای حل این معضل ملی ضروری دانست. وی با اشاره به قانون جوانی جمعیت و حمایت از خانواده، از پیشرفتهای صورت گرفته سخن گفت، اما بر طولانی بودن راه و وجود موانع جدی تأکید نمود.
دستجردی با بیان اینکه فرصت جبران محدود است، به آمارهای نگران کنندهای اشاره کرد: نرخ باروری از ۶.۸ در سال ۱۳۵۱ به ۱.۶۵ در سال ۹۸ رسیده و نرخ رشد جمعیت نیز از ۳.۶ درصد به ۰.۷ درصد کاهش یافته است. وی پیشبینی کرد که با ادامه این روند، ایران در سال ۱۴۳۰ به رشد منفی جمعیت خواهد رسید و مسنترین کشور منطقه خواهد شد.
این مقام مسئول، نگرانی خود را از رویگردانی برخی از فرزندآوری ابراز کرد و کاهش ۶ درصدی موالید در شش ماه ابتدایی سال جاری را دلیلی بر وخامت اوضاع دانست. وی با اشاره به تأکیدات رهبر معظم انقلاب بر اهمیت این موضوع و ضرورت تدبیر در این زمینه، بر مسئولیت همه دستگاهها و افراد در قبال این معضل اجتماعی، سیاسی و امنیتی آینده تأکید کرد.
دستجردی، مسئولیت ستاد ملی جمعیت را در دو بخش تعریف کرد: اول، پیگیری تکالیف قانونی دستگاهها و نظارت بر عملکرد آنها؛ و دوم، ارتباط مؤثر با مردم و جلب اعتماد آنها برای تشویق به فرزندآوری. وی با اشاره به افزایش متوسط سن جامعه از ۲۲ سال در سال ۱۳۵۱ به ۳۲ سال در حال حاضر، بر ضرورت جلب مشارکت مردم و خانوادهها در این زمینه تأکید کرد.
دبیر ستاد ملی جمعیت، از همه صاحبنظران و حتی مردم عادی دعوت به ارائه ایدههای خلاقانه برای حل این مشکل کرد و بر لزوم افزایش جمعیت از سرِ شوق و نه به صورت دستوری تأکید کرد. وی از متخصصان جمعیتشناس، جامعهشناس و روانشناس خواست تا ستاد را در این راه یاری دهند.
دستجردی در پایان، ضمن تشکر از اعضای ستاد ملی جمعیت، رئیس جمهور و وزیر بهداشت، بر اهمیت نقش دستگاههای مختلف در حل این مشکل تأکید کرد. وی از تلاشهای جدی وزیر بهداشت در بسیج دستگاههای تحت امر خود برای تحقق اهداف جمعیتی تقدیر کرد.
مجله سلامت و بهداشت دکتر هادی خرم نژاد
“`