“`html
نشست اضطراری بررسی معضل آلودگی هوا صبح امروز با حضور دکتر علیرضا رئیسی، معاون محترم وزارت بهداشت، برگزار گردید. ایشان در این نشست، تأثیرات گسترده آلودگی هوا بر سلامت جامعه را مورد تأکید قرار دادند و بر ضرورت انجام وظایف به عنوان متولی سلامت مردم در این زمینه تأکید کردند.
رئیسی ضمن اشاره به مطرح شدن موضوع مازوتسوزی توسط رئیس جمهور، بر توقف فوری این اقدام به دلیل اولویت سلامت مردم تأکید نموده و آن را اقدامی شایسته تقدیر و حمایت دانستند. ایشان به صراحت با تولید انرژی به بهای سلامت مردم مخالفت کردند.
معاون وزیر بهداشت به نقش ۱۱ دستگاه کلیدی در اجرای قانون هوای پاک اشاره کردند، از جمله سازمان ملی استاندارد، وزارت کشور، نیرو، برنامه و بودجه، بهداشت، اقتصاد و دارایی، جهاد کشاورزی، راه و شهرسازی، محیط زیست، نفت و صمت، و اعلام کردند که متأسفانه ۴۰ درصد از وظایف محوله توسط این دستگاهها هنوز به انجام نرسیده است.
وی با استناد به آمار سازمان جهانی بهداشت، استاندارد آلایندهها را ۵ میکروگرم بر متر مکعب در سال دانست و میانگین سالانه کشور را بیش از ۳۰ میکروگرم بر متر مکعب ذکر کرد؛ رقمی شش برابر حد مجاز.
خطرات مازوتسوزی
رئیسی در ادامه به خطرات ناشی از سوزاندن مازوت، از جمله تولید دیاکسید گوگرد و کربن سیاه اشاره کرد که به عمق ریهها نفوذ کرده و در صورت تجاوز از حد مجاز، منجر به سرطان میشوند. ایشان استفاده جهانی از مازوت را تنها در مناطقی مجاز دانستند که تراکم جمعیت در آنجا پایین است.
ایشان با ارائه آمار، به میانگین ۱۵ درصد روزهای سال با هوای پاک (از سال ۱۳۹۵ تا ۱۴۰۲) اشاره کردند و از مرگ و میر ناشی از آلودگی هوا (۳۰ تا ۳۵ هزار مورد در کل کشور و ۷ هزار مورد در تهران) سخن گفتند.
خسارات اقتصادی سنگین آلودگی هوا
رئیسی هزینه سالانه آلودگی هوا در کشور را معادل ۱۲ میلیارد دلار (۵۹۷ همت) برآورد کرد که شامل ۱۴ درصد از مرگهای ناشی از سکته قلبی میشود. ایشان به عدم همزمانی آلودگی هوا در تمام مناطق کشور اشاره نموده و گرد و غبار را بهعنوان چالش دیگری در استانهای جنوبی و غربی نام بردند. همچنین افزایش ۲۰ درصدی مراجعات اورژانس در روزهای آلوده را مورد توجه قرار دادند.
آمار ارائه شده برای اصفهان حاکی از میانگین غلظت ۳۵ میکروگرم بر متر مکعب، ۲۲۹ مورد مرگ و ۲۵۶۴ هزار نفر در معرض آلودگی بودهاست، و هزینه سالانه آن ۷۹۶ میلیون دلار تخمین زده شد.
راهکارهای کاهش آلودگی هوا
رئیسی به راهکارهایی همچون مصرف بهینه انرژی، استفاده از خدمات الکترونیک، کاهش حضور در فضای باز و توجه ویژه افراد آسیبپذیر (بهویژه مادران باردار) اشاره کردند و بر لزوم مواظبت از سلامت افراد مبتلا به بیماریهای زمینهای در روزهای آلوده تأکید نمودند.
لزوم حل ریشهای مسئله آلودگی هوا
معاون وزارت بهداشت با انتقاد از خرید خودروهای بیکیفیت داخلی که هم سلامت و هم هزینه زیادی را در بر دارد، بر لزوم حل ریشهای مسئله آلودگی هوا به جای اقدامات مقطعی مانند تعطیلی مدارس تأکید کرد.
وی به عدم تحقق هدف افزایش ۳۰ درصدی تأمین برق از منابع تجدیدپذیر (تنها ۲ درصد محقق شده است)، و کمبود استفاده از انرژی خورشیدی (با توجه به ۱۰۰ روز ابری در سال) اشاره کردند.
رئیسی در پایان بر نقش کلیدی دستگاههای دولتی در اجرای قانون هوای پاک تأکید و عدم اجرای ۴۰ درصد از وظایف آنها را مورد انتقاد قرار داد. همچنین به کمبود معاینه فنی موتورسیکلتها (۶ هزار از ۱۲ میلیون) و فرسودگی ۲.۵ میلیون خودرو از ۱۴ میلیون خودرو اشاره نمود.
ایشان به آمار جایگاههای بنزین و مشکل بخارات بنزین و ایجاد سرطان اشاره کردند و از ۲ هزار و ۱۶۰ اخطار و ۲۷۴ پرونده قضایی در سال گذشته خبر دادند.
رئیسی در پایان با اشاره به تأثیر آلودگی هوا بر سلامت ریهها و مرگ و میر، به نقش حمل و نقل در ۶۰ درصد آلودگی هوا (با وجود ۱۱ میلیون موتور سیکلت فرسوده) و کاهش وسایل حمل و نقل عمومی اشاره کرد.
مجله سلامت و بهداشت دکتر هادی خرم نژاد
“`