در گفتگویی با متخصص طب سوزنی، به بررسی کاربردها و محدودیتهای این روش درمانی در پزشکی میپردازیم. طب سوزنی، ریشه در طب سنتی چین داشته و به عنوان شاخهای مهم از این طب باستانی شناخته میشود. طب چینی شامل روشهای درمانی گیاهی، تشخیصی و به ویژه طب سوزنی است که به عنوان روشی موثر در درمان بسیاری از بیماریها مورد استفاده قرار میگیرد.
کاربرد طب سوزنی در درمان چه بیماریهایی است؟
طب سوزنی برای تمام گروههای سنی قابل استفاده است. سازمان جهانی بهداشت، این روش را برای درمان یا کمک به درمان حدود ۳۰۰ نوع بیماری توصیه میکند. این روش در درمان طیف گستردهای از بیماریها از جمله میگرن، تشنج، مشکلات دیسک گردن و کمر، اختلالات اسکلتی عضلانی، بیماریهای روانپزشکی، اختلالات گوارشی و مشکلات سیستم عصبی مانند افسردگی و اضطراب (البته تحت نظر متخصص مربوطه) به کار میرود.
با این حال، باید به محدودیتهای طب سوزنی نیز توجه کرد. در برخی موارد، مانند سردردهای خاص یا دیسک کمر، موارد منع مصرف وجود دارد و باید پیش از استفاده از این روش، وضعیت بیمار از نظر معیارهای پزشکی مانند MRI و نوار عصب بررسی شود. در صورت وجود شرایط خاص، استفاده از طب سوزنی مجاز نیست.
مدت زمان درمان با طب سوزنی چقدر است؟
مدت زمان درمان با طب سوزنی به عوامل مختلفی بستگی دارد و برای هر بیماری متفاوت است. در برخی موارد، مانند میگرن، ممکن است یک جلسه کافی باشد، اما در اغلب موارد، جلسات درمانی منظم (مثلا یک روز در میان، دو بار در هفته یا یک بار در هفته) برای رسیدن به نتیجه مطلوب مورد نیاز است. تعداد جلسات مورد نیاز، به پاسخ بدن بیمار به درمان بستگی دارد.
آیا طب سوزنی عوارضی دارد؟
در صورتی که طب سوزنی توسط متخصص مجرب و آموزش دیده انجام شود، عارضه جانبی ندارد. اما مراجعه به افراد فاقد تخصص، میتواند منجر به عوارض جدی مانند فلج شود. حتی در درمان نقاط حساس بدن، روشهای خاص و احتیاطهای لازم باید رعایت شود و در مراحل اولیه آموزش، شاگردان از انجام طب سوزنی در این نقاط حساس منع میشوند. استفاده از سوزنهای استریل و تکنیک صحیح، به حداقل رساندن خطرات کمک میکند.