“`html
چهاردهمین کنگره بیماریهای متابولیک عصبی ایران با حضور رئیس دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، به منظور ارائه آخرین یافتهها و دستاوردهای علمی در حوزه تشخیص و درمان این اختلالات، برگزار گردید.
در این کنگره، بر اهمیت ارائه خدمات جامع شامل تشخیص، درمان و توانبخشی برای افراد مبتلا به اختلالات متابولیک عصبی تاکید شد. سخنرانان، ضمن ارائه گزارشاتی از پیشرفتهای اخیر در این زمینه، بر ضرورت همکاری میان متخصصان مختلف برای بهبود کیفیت زندگی بیماران و خانوادههایشان، اشاره نمودند. برنامههای آموزشی و کارگاههای تخصصی نیز جهت ارتقاء سطح دانش و مهارت متخصصان برگزار گردید.
یکی از محورهای اصلی کنگره، اختلالات تکاملی عصبی با منشاء متابولیک بود. بیماریهای ارثی متابولیک در کودکان و اهمیت تشخیص زودهنگام و مداخلات درمانی به موقع، مورد بحث و بررسی قرار گرفت. همچنین، به نقش عوامل ژنتیکی در بروز این اختلالات پرداخته شد.
اُتیسم، به عنوان یکی از چالشهای مهم سلامت عمومی، به طور ویژه مورد توجه قرار گرفت. سخنرانان ضمن تاکید بر ماهیت چند وجهی اُتیسم و ضرورت تشخیص افتراقی آن از دیگر اختلالات، بر لزوم شناسایی عوامل خطرزا و راهکارهای مداخلهای پیشگیرانه، تاکید کردند. افزایش روزافزون موارد اُتیسم در جامعه نیز، موضوع مهمی بود که مورد بحث قرار گرفت.
غربالگری رایگان برخی اختلالات متابولیک از جمله هیپوتیروئیدی مادرزادی و فنیل کتونوری در بیمارستانهای مجهز، به عنوان یکی از اقدامات پیشگیرانه مهم مطرح گردید.
درباره فلج مغزی نیز مباحثی مطرح شد. اختلالات تکاملی حرکتی در کودکان و مقایسه فلج مغزی با اُتیسم از لحاظ علل و روشهای درمانی، مورد بحث قرار گرفت. تاکید بر این موضوع که برخی از موارد فلج مغزی ممکن است منشاء متابولیکی داشته باشند و در نتیجه، روشهای درمانی متفاوتی را باید برای آنها در نظر گرفت. تشخیص دقیق منشا ژنتیکی یا غیر ژنتیکی فلج مغزی در پیشگیری از تولد نوزادان مبتلا در بارداریهای بعدی، حائز اهمیت است.
در پایان، راهکارهای پیشگیری از تولد نوزادان مبتلا به اختلالات تکاملی مانند اُتیسم و فلج مغزی با تاکید بر اهمیت رعایت بهداشت، تغذیه مناسب، مدیریت استرس، مراجعه به مراکز درمانی مجهز و انجام آزمایشات ژنتیکی، مورد بررسی قرار گرفت.
این کنگره، از سال ۱۳۹۰ به صورت سمینار برگزار میشده و به مرور زمان به کنگرهای با مقیاس بزرگتر تبدیل شده است.
مجله سلامت و بهداشت دکتر هادی خرم نژاد
“`