“`html
سلامت دندانها به عوامل متعددی وابسته است. یکی از مهمترین این عوامل، تغذیه مناسب و دریافت ویتامینهای ضروری است. پوسیدگی دندان، تخریب بافت سخت دندان (مینا و سپس عاج) بر اثر حمله اسیدهای تولید شده توسط باکتریهاست. مصرف بیش از حد قند و شکر و همچنین مواد نشاستهدار مانند چیپس، روند این تخریب را سرعت میبخشند.
کمبود برخی ویتامینها نیز میتواند نقش مهمی در افزایش خطر پوسیدگی دندان داشته باشد. سه ویتامین کلیدی در این زمینه، ویتامینهای A، D و C هستند. ویتامین A نقش حیاتی در سلامت سلولهای اپیتلیال دارد که مسئول ترشح مواد معدنی ضروری برای استحکام دندان مانند کلسیم، فسفر و فلوراید هستند. کمبود این ویتامین، به ضعیف شدن مینای دندان و کاهش تراکم آن منجر میشود. منابع غنی از ویتامین A شامل تخم مرغ، شیر، جگر، هویج و سبزیجات برگ سبز هستند.
ویتامین D در تنظیم تعادل کلسیم و فسفر در بدن نقش دارد، دو عنصر کلیدی برای سلامت عاج دندان. مطالعات نشان دادهاند که کودکان با سطح بالای ویتامین D، پوسیدگی کمتری دارند. خورشید، برخی از گیاهان، کره، روغن کبد ماهی، و زرده تخم مرغ از منابع ویتامین D هستند.
ویتامین C نیز برای سلامت لثهها ضروری است. کمبود آن میتواند به التهاب لثه، خونریزی لثه و در نهایت به ضعف بافت همبند و افزایش احتمال پوسیدگی دندان بیانجامد. میوههایی مانند پرتقال، زردآلو و گیلاس منابع غنی از ویتامین C هستند. توجه به این نکته ضروری است که تغذیه مناسب و مراجعه منظم به دندانپزشک، کلید حفظ سلامت دهان و دندان است.
مجله سلامت و بهداشت دکتر هادی خرم نژاد
“`