یک شرکت دانشبنیان ایرانی در راستای توسعه صنعت داروسازی و کاهش وابستگی به واردات، موفق به راهاندازی خط تولید داروهای ضد سرطان با فناوری نوین در کشور شده است.
مدیرعامل این شرکت در گفتوگو با خبرنگاران با اعلام این خبر گفت: این داروها که در زمره داروهای تخصصی و با اهمیت بالا قرار دارند، برای درمان بیماران مبتلا به سرطان و همچنین بیماران پیوندی که نیازمند داروهای سرکوبکننده سیستم ایمنی هستند، مورد استفاده قرار میگیرند. راهاندازی این خطوط تولیدی با اخذ تأییدیه و مجوز از وزارت بهداشت، گامی مهم در جهت خودکفایی دارویی و ارتقای سطح درمانهای تخصصی در کشور به شمار میرود.
علاوه بر این دستاورد، از سه مولکول دارویی جدید نیز رونمایی شد که ماده اولیه آنها در همین مجموعه تولید شده است. این مولکولها شامل دارویی نوین برای بیماران مبتلا به ALS (اسکلروز جانبی آمیوتروفیک) و دو داروی ایبروتیدین و توفاسیتینیب هستند که در درمان بیماریهای پوستی خاص مانند پسوریازیس مؤثر بوده و مصرف مستمر آنها برای بیماران حیاتی است.
در این پروژه توسعهای، سه داروی دیگر نیز در دسته پروبیوتیکهای نسل جدید قرار میگیرند. این پروبیوتیکها حاوی سلولهای خاص با کاربرد درمانی ویژه برای بیماریهای خاص هستند.
از دیگر دستاوردهای مهم این پروژه، تولید ماده اولیه داروی ضد سرطان ایبروتینیب است که داروی نهایی آن نیز برای توزیع در سیستم درمانی کشور آماده شده است. این دارو به عنوان یکی از داروهای شیمیدرمانی مؤثر، سالها در زمره پرفروشترین داروهای جهان بوده و تولید آن عمدتاً در اختیار تعداد معدودی از کشورها قرار دارد. تولید داخلی این داروها علاوه بر ارتقای دانش و توان فنی کشور، منجر به صرفهجویی ارزی قابل توجهی خواهد شد. پیشبینی شده است که تنها در مورد یکی از این داروها، بیش از ۲۲۰ میلیون دلار صرفهجویی ارزی در مدت سه سال حاصل شود.

در شرایطی که قیمت داروهای خاص و ضد سرطان بسیار بالا بوده و بار مالی سنگینی بر دوش بیماران قرار میدهد، این اقدام ملی میتواند نقش مهمی در کاهش هزینههای بیماران و بیمهها ایفا کند که از اولویتهای اساسی نظام درمان کشور محسوب میشود.
مجله خبری سلامت و بهداشت دکتر هادی خرم نژاد