“`html
مطالعهای جدید نشان میدهد اختلال خواب در افراد مبتلا به بیماری کبد چرب، شایعتر از تصور است. این افراد به دفعات از خواب بیدار میشوند و مدت زمان بیشتری برای بازگشت به خواب نیاز دارند. بر اساس یافتههای محققان، این مشکل بهشدت کیفیت خواب شبانه را تحت تاثیر قرار میدهد.
دکتر سوفیا شافر، محقق ارشد این پژوهش از دانشگاه بازل سوئیس، توضیح میدهد که وقفههای مکرر در خواب در بیماران مبتلا به استئاتوهپاتیت غیرالکلی (کبد چرب غیرالکلی) به دلیل افزایش دفعات بیداری و طولانیتر شدن زمان خوابآلودگی، گزارش شده است.
بیماری کبد چرب، به تجمع چربی در کبد اشاره دارد و معمولاً با چاقی و دیابت نوع ۲ ارتباط نزدیکی دارد. این بیماری میتواند منجر به التهاب، فیبروز (زخم) و در نهایت نارسایی کبد شود. شیوع این بیماری در حال افزایش است بهطوریکه حدود ۳۰ درصد از بزرگسالان در حال حاضر به آن مبتلا هستند و پیشبینی میشود این رقم تا سال ۲۰۴۰ به بیش از ۵۵ درصد افزایش یابد.
مطالعات پیشین نیز ارتباط بین بیماری کبد چرب و اختلالات خواب را نشان داده بودند. در این تحقیق جدید، محققان با استفاده از دستگاههای ردیابی خواب مچی، دادههای دقیقی از الگوهای خواب جمعآوری کردند.
۴۶ بزرگسال مبتلا به کبد چرب و ۸ بیمار مبتلا به بیماری کبد مرتبط با الکل در این مطالعه شرکت داشتند. لازم به ذکر است که همه افراد مبتلا به کبد چرب در این مطالعه چاق بودند و ۸۰ درصد آنها به سندرم متابولیک مبتلا بودند. سندرم متابولیک مجموعهای از عوامل خطرناک شامل چاقی، پیشدیابت و سطح بالای تری گلیسیرید است.
نتایج نشان داد که افراد مبتلا به کبد چرب ۵۵ درصد بیشتر از گروه کنترل در طول شب بیدار میشوند و مدت زمان خوابآلودگی آنها ۱۱۳ درصد بیشتر از افراد سالم است. همچنین این افراد در طول روز خواب آلودگی بیشتری را تجربه میکردند.
با این حال، هنوز نمیتوان با قطعیت گفت که آیا بیماری کبد چرب باعث اختلال خواب میشود یا اختلال خواب در بروز و پیشرفت این بیماری نقش دارد. به گفته دکتر شافر، مکانیسمهای زمینهای این ارتباط احتمالا شامل عوامل ژنتیکی، محیطی و واکنشهای ایمنی میشود که همگی تحت تاثیر چاقی و سندرم متابولیک قرار دارند.
مجله سلامت و بهداشت دکتر هادی خرم نژاد
“`