رئیس مرکز آموزشی، تحقیقاتی و درمانی قلب و عروق شهید رجایی، دکتر فریدون نوحی، در خصوص علتهای احتمالی افزایش موارد ایست قلبی در جوانان و ارتباط آن با واکسن کرونا، اظهار داشت: در حال حاضر نمیتوان به صراحت اعلام کرد که واکسن یا خود ویروس کرونا عامل مستقیم ایست قلبی است، زیرا بیماری کووید-۱۹ اشکالات متعددی را در جریان خون و سلامت افراد در بلندمدت ایجاد کرده است.
دکتر نوحی با اشاره به اینکه معمولاً احتمال وقوع ایست قلبی ناشی از مشکلات قلبی در زمان خواب وجود دارد، اما فراوانی این مسئله در جوانان نیازمند بررسی عوامل دیگر است، گفت: بیماریهای قلبی و عروقی به طور کلی از شایعترین بیماریها در ایران و جهان محسوب میشوند و طبیعتاً بالاترین میزان مرگ و میر را در مقایسه با سایر بیماریها به خود اختصاص میدهند.
وی زمینههای ژنتیکی و خانوادگی را از عوامل مهم در بروز ایست قلبی دانست و افزود: این عامل میتواند در جوانان نقش پررنگتری ایفا کند. همچنین، افرادی که دارای فشار خون و دیابت هستند و مصرف دخانیات دارند، در معرض خطر بسیار بالاتری برای ایست قلبی قرار دارند، هرچند عواملی چون جنسیت و سن نیز تاثیرگذار هستند. در جوانان، عامل ژنتیک اغلب موثرتر است و افزایش زمینه ابتلا به فاکتورهایی مانند چربی خون بالا نیز احتمال بروز بیماریهای قلبی را افزایش میدهد. علاوه بر این، استرس و فشارهای عصبی نیز میتوانند ریسک ایست قلبی را در جوانان بالا ببرند.

این استاد دانشگاه با تاکید بر تاثیر هورمونها بر فشار خون و عروق قلبی، خاطرنشان کرد: ممکن است فردی با مشکلات عروقی به طور معمول دچار مشکل نشود، اما یک استرس شدید میتواند منجر به افزایش ناگهانی فشار خون و ایجاد شرایطی شود که به سکته قلبی یا حتی مرگ ناگهانی بیانجامد.
دکتر نوحی با بیان اینکه آمار ابتلا به بیماریهای قلبی در ایران تفاوت چندانی با میانگین جهانی ندارد، گفت: به طور متوسط در سطح جهان، آمار مرگ و میر ناشی از سکته قلبی با منشا بیماریهای قلبی دریچهای و مادرزادی نیز معمولاً بین ۱ تا ۲ درصد و گاهی تا ۳ درصد از جمعیت هر جامعه در سال گزارش میشود.
رئیس انستیتو قلب شهید رجایی با رد شایعات مربوط به نقش واکسنهای کرونا به عنوان عامل اصلی افزایش ایست قلبی، تصریح کرد: عوارض واکسنها همواره در طول تاریخ و در کشورهای مختلف وجود داشته است. مشکلات سلامتی و عوارض ناشی از ابتلا به کرونا در افراد مختلف ممکن است متفاوت باشد، اما نمیتوان به طور قطع واکسنهای کرونا را عامل افزایش موارد ایست قلبی دانست. با این حال، ویروس کرونا خود منشا بسیاری از مشکلات شده و نمیتوان به سادگی نقش آن را در بروز عوارض قلبی نادیده گرفت. به همین دلیل، تعیین دقیق اینکه واکسن یا ویروس کرونا کدام یک عامل مستقیم ایست قلبی است، نیازمند تحقیقات بیشتری است، زیرا کرونا اشکالات زیادی را در جریان خونی و سلامت افراد در بلندمدت ایجاد کرده است.
مجله سلامت و بهداشت دکتر هادی خرم نژاد