یک عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی البرز ضمن تاکید بر خطرات استعمال سیگار و قلیان برای سلامت جنین در دوران بارداری، اعلام کرد: دود ناشی از دخانیات حاوی بیش از چهار هزار ماده شیمیایی زیانآور است که از جمله آنها میتوان به نیکوتین، منوکسید کربن و فلزات سنگینی مانند سرب و کادمیوم اشاره کرد. این مواد مضر قادرند به طور مستقیم از طریق جفت به بدن جنین راه یابند.
سارا اسمعیلزاده، دکترای بهداشت باروری، در آستانه هفته سلامت و با محوریت اهمیت مراقبت از جنین و سلامت نوزاد، درباره تاثیرات منفی مصرف سیگار، قلیان و سایر مواد دخانی در طول دوران بارداری هشدار داد. وی اظهار داشت: مصرف هر میزان از مواد دخانی در دوره بارداری برای زنان باردار خطرناک است، به ویژه در سه ماهه نخست بارداری که میتواند اثرات جبرانناپذیری بر رشد و سلامت جنین داشته باشد و به عنوان یک عامل مهم در بروز سقط جنین شناخته میشود.
این متخصص بهداشت باروری با اشاره به اثرات سوء مواد دخانی بر سلامت جنین تصریح کرد: مصرف سیگار میتواند منجر به محدودیت رشد جنین در داخل رحم شود. در واقع، نیکوتین موجود در دود سیگار سبب تنگ شدن عروق خونی و کاهش جریان خون به سمت جفت میگردد، که این امر موجب کاهش میزان تغذیه و اکسیژنرسانی به جنین شده و در نتیجه، سرعت رشد او را کند میسازد.

وی همچنین وزن پایین نوزاد هنگام تولد، زایمان زودرس و افزایش احتمال سقط جنین و مرگ جنین در داخل رحم را از دیگر پیامدهای زیانبار مصرف دخانیات در این دوره عنوان کرد.
اسمعیلزاده با بیان اینکه احتمال بروز مشکلات تنفسی و ناهنجاریهای مادرزادی در جنین مادران سیگاری افزایش مییابد، افزود: نوزادانی که در معرض دود سیگار قرار میگیرند، بیشتر در معرض ابتلا به بیماریهای تنفسی، آسم و حتی نقایص مادرزادی نظیر شکاف لب و کام قرار دارند.
وی در ادامه با استناد به اعلام وزارت بهداشت، بر خطر مرگ ناگهانی نوزاد تاکید کرد و گفت: متاسفانه مصرف مواد دخانی خطر بروز سندرم مرگ ناگهانی نوزاد در خواب را به طور قابل توجهی افزایش میدهد.
اسمعیلزاده عوارضی از قبیل افزایش خطر ابتلا به دیابت بارداری، افزایش ضربان قلب و فشار خون مادر، آسیب دیدن روند رشد مغز و ریههای کودک و کاهش میزان اکسیژن و مواد مغذی دریافتی جنین به دلیل وجود مواد مضر در دود سیگار و قلیان را از دیگر عواقب مصرف دخانیات در دوران بارداری برشمرد.
مجله سلامت و بهداشت دکتر هادی خرم نژاد