“`html
کدو حلوایی، گنجینهای از مواد مغذی، ویتامینها، املاح معدنی و آنتیاکسیدانهاست. طعم شیرین و بافت لطیف آن، طرفداران زیادی دارد. اگرچه به خانواده کدو تعلق دارد و دانه دارد و از نظر گیاهشناسی میوه محسوب میشود، برخی به دلیل ترکیبات مغذی آن، آن را در زمره سبزیجات قرار میدهند. رنگ آن معمولاً زرد پررنگ یا نارنجی تیره با پوستی ضخیم و ناهموار است. کالری بسیار پایینی دارد و در طب سنتی نیز جایگاه ویژهای دارد.
خواص شگفتانگیز کدو حلوایی، از ضد سنگ کلیه و پیشگیری از تشکیل کریستالها در کلیههای مستعد سنگسازی گرفته تا اثرات ضدپیری، بهبود سلامت پوست، درمان آکنه و کاهش حملات آسم را شامل میشود. همچنین به تقویت سیستم ایمنی، کاهش ریسک بیماریهای قلبی، مبارزه با کرمها، خاصیت ضدسرطان (خصوصاً سرطان پروستات)، کمک به کاهش وزن، پیشگیری از زخم معده، کاهش استرس و افسردگی و اثرات ضدالتهابی آن اشاره کرد. در طب سنتی، طبع کدو حلوایی سرد است و برای درمان یرقان (زردی)، قولنج، تقویت مغز و تجدید قوای جسمی و روحی بسیار مفید است. شیره تخم کدو نیز برای رفع یبوست موثر است.
کدو حلوایی، راهحلی سالم برای کاهش وزن است. یک فنجان کدو پخته تنها ۸۳ کالری و ۷ گرم فیبر دارد که حس سیری طولانیمدت ایجاد میکند. فیبرهای محلول موجود در آن، چربیسوزی را افزایش داده و اشتها را کنترل میکنند. همچنین، قدرت بازسازی سلولهای کبدی را داشته و از کبد در برابر آسیبهای محیطی و دارویی محافظت میکند. تخمهای آن نیز برای سلامت کبد مفیدند.
برای موها، کدو حلوایی سرشار از پتاسیم و روی است. پتاسیم به سلامت و رشد مجدد موها کمک میکند و روی، کلاژن مو را تقویت مینماید. همچنین، فولات (ویتامین B) موجود در آن، با بهبود گردش خون در پوست سر، رشد مو را افزایش میدهد. علاوه بر این، کدو حلوایی موها را نرم و صاف میکند و به ترمیم موهای خشک و آسیبدیده و درمان ریزش مو کمک شایانی مینماید. میتوان از پوره کدو حلوایی در ماسکهای مو استفاده کرد.
کدو حلوایی، یک درمان طبیعی برای سرماخوردگی است. این میوه سرشار از ویتامینها، مواد معدنی و آنتیاکسیدانهاست که سیستم ایمنی را تقویت کرده و از ابتلا به گلودرد، سرفه و عفونتهای مختلف پیشگیری میکند. ویتامینهای A ،C و E موجود در آن، در مقابله با سرماخوردگی نقش مهمی دارند.
ترکیب کدو حلوایی با عسل و دارچین، خواص آنتیاکسیدانی و ضدسرطانی را افزایش میدهد. این ترکیب، برای درمان پوست خشک و تهیه ماسک صورت و بدن بسیار مفید است.
مصرف کدو حلوایی، به دلیل وجود آنتیاکسیدانها، در پیشگیری از بیماریهای قلبی عروقی موثر است و میتواند خطر ابتلا به این بیماریها را تا ۲۳ درصد کاهش دهد. کاهش فشار خون و التهاب از دیگر فواید آن برای قلب است.
بهترین زمان مصرف کدو حلوایی، حداقل یک ساعت قبل یا بعد از وعدههای غذایی است تا جذب مواد مغذی آن به بهترین شکل انجام شود و با فیبر فراوان موجود در آن، تداخلی در جذب مواد مغذی دیگر ایجاد نشود.
منبع: اقتباسی از منابع مختلف
مجله سلامت و بهداشت دکتر هادی خرم نژاد
“`