تولید ماست همزده کم چرب با افزودنی پروتئینی استخراج شده از هسته پرتقال

محققان دانشگاه علوم پزشکی مازندران موفق به تولید ماست کم‌چرب با افزودنی پروتئینی نوآورانه شدند. این پژوهش فناورانه که بر پایه استفاده از ضایعات هسته پرتقال استوار است، گامی مهم در راستای تولید محصولات غذایی فراسودمند و کاهش ضایعات کشاورزی محسوب می‌شود. دکتر سیده نرگس مظلومی، مجری این طرح، در گفتگو با واحد روابط عمومی دانشگاه، به تشریح این دستاورد علمی پرداخت.

دکتر مظلومی، عضو هیأت علمی گروه تغذیه دانشکده بهداشت و پژوهشگر مرکز تحقیقات سلامت فراورده‌های گیاهی و دامی دانشگاه، با سابقه انتشار بیش از 30 مقاله علمی و تألیف چهار کتاب در زمینه تغذیه و سلامت، چهار اختراع ملی و بین‌المللی در زمینه تولید پپتیدهای زیست فعال از منابع گیاهی و حیوانی را در کارنامه خود دارد. او انگیزه خود را از انتخاب این طرح، نیاز کشور به تولید محصولات غذایی نوآورانه و فراسودمند و همچنین وجود حجم زیادی ضایعات هسته پرتقال در صنایع فرآوری مرکبات عنوان کرد.

در این پژوهش، پروتئین استخراج شده از هسته پرتقال با استفاده از روش هیدرولیز آنزیمی به پپتیدهای زیست فعال با خواص آنتی اکسیدانی، ضد فشار خون و ضد دیابت تبدیل شد. این پپتیدها سپس به عنوان یک مکمل غذایی با ارزش افزوده بالا، به فرمولاسیون ماست کم چرب اضافه شدند. نتایج آزمایش‌ها نشان داد که این ماست خواص مفید پپتیدها را حفظ کرده و از نظر ویژگی‌های حسی نیز مورد قبول مصرف کنندگان قرار گرفته است.

نوآوری این پژوهش در استفاده از ضایعات کشاورزی به عنوان منبعی غنی برای تولید ترکیبات فراسودمند است. این محصول می‌تواند به صورت پودر و یا به عنوان افزودنی در سایر مواد غذایی استفاده شود و در کنار رژیم غذایی سالم و ورزش، به بهبود سلامت کمک کند. همچنین پتانسیل استفاده از این پپتیدها به عنوان مکمل‌های دارویی در درمان بیماری‌های مرتبط با استرس اکسیداتیو نیز وجود دارد.

این پروژه پس از طی مراحل آزمایشگاهی و اخذ مجوزهای لازم از سازمان غذا و دارو، آماده تجاری‌سازی و تولید انبوه در داخل کشور است. دکتر مظلومی و همکارانش در حال حاضر در تلاشند تا با حمایت مسئولین امر پژوهش و اخذ مجوزهای لازم، فاز نیمه صنعتی تولید این محصول را آغاز کنند.

دکتر مظلومی در پایان ضمن تأکید بر اهمیت حمایت از پژوهش‌های مشابه، از مسئولین درخواست همکاری در تامین بودجه و اخذ مجوزهای لازم برای تولید انبوه این محصول و مکمل‌های غذایی مرتبط با آن را داشت.

مجله سلامت و بهداشت دکتر هادی خرم نژاد

تولید ماست همزده کم چرب با افزودنی پروتئینی استخراج شده از هسته پرتقال

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *