رژیم غذایی سالم و استفاده صحیح از روغنها کلید اصلی پیشگیری از بیماریهای قلبی عروقی و دیگر مشکلات مرتبط با چاقی است. دکتر مریم کوشکی، معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی لرستان، در مصاحبهای بر اهمیت آگاهی عمومی در مورد مصرف روغنها تاکید کردند. برنامه ملی تغذیه سالم ۱۴۰۳ به منظور ارتقاء سطح آگاهی مردم در زمینه استفاده بهینه از روغنها در آشپزی طراحی شده است.
کاهش مصرف چربیهای اشباع شده و ترانس از اهمیت ویژهای برخوردار است. برای این منظور، پخت غذا به روشهای سالم مانند کبابی، تنوری، بخارپز و آب پز توصیه میشود. از ریختن مستقیم روغن از بطری به ظرف غذا خودداری کرده و از قاشق برای اندازه گیری مقدار روغن استفاده کنید.
مصرف بیش از حد غذاهای چرب مانند شیرینیهای خامهای، چیپس، سسهای پرچرب، سوسیس، کالباس، همبرگر و غذاهای آماده حاوی چربیهای مضر، باید محدود شود. همچنین، از سرخ کردن مواد غذایی در مقدار زیاد روغن و حرارت بالا اجتناب کنید.
بهترین گزینه برای پخت و پز، روغنهای گیاهی مانند کانولا و روغنهای مخلوط با پایه کانولا است. در هنگام خرید روغن مخلوط، حتما ترکیبات آن را بررسی کنید و روغنی را انتخاب کنید که حاوی روغن کانولا باشد. روغنهای حیوانی به دلیل داشتن میزان بالای اسیدهای چرب اشباع شده، برای سلامتی مضر هستند و باید از مصرف آنها خودداری کرد.
چربیهای ترانس، عامل اصلی بسیاری از بیماریها هستند و باعث انسداد شریانها و افزایش خطر حمله قلبی میشوند. این چربیها در غذاهای سرخ شده، محصولات پخته شده مانند بیسکویت و کیک و همچنین در برخی مارگارینها و روغنهای نیمه جامد یافت میشوند. در هنگام خرید مواد غذایی به برچسبهای تغذیهای توجه کرده و محصولاتی با میزان پایین چربی ترانس را انتخاب کنید.
به جای روغنهای جامد و نیمه جامد، از روغنهای مایع به مقدار کم استفاده کنید. روغنهای مایع فاقد چربی ترانس هستند. به یاد داشته باشید که یک رژیم غذایی متعادل و کنترل میزان مصرف روغنها، نقش مهمی در حفظ سلامتی دارد.
محدود کردن مصرف دنبه و پی به دلیل میزان بالای اسید چرب اشباع شده، برای پیشگیری از بیماریهای قلبی و عروقی ضروری است.
در انتخاب روغنها، به ترکیبات و میزان اسیدهای چرب اشباع شده و ترانس توجه کنید.
مجله سلامت و بهداشت دکتر هادی خرم نژاد