“`html
یک متخصص تغذیه در گفتگو با رسانهها، انواع روغن زیتون و ویژگیهای آنها را تشریح کرد. وی سه دسته اصلی روغن زیتون را معرفی نمود: فوق بکر، بکر و تصفیهشده. روغن زیتون فوق بکر و بکر، به دلیل وجود آنتیاکسیدانهای طبیعی مثل پلیفنولها، ویتامین E و بتاکاروتن و همچنین میزان بالای اسید اولئیک (حدود 70 درصد)، از ارزش تغذیهای بالایی برخوردارند.
این متخصص تاکید کرد که به دلیل نقطه دود پایین، روغنهای زیتون فوق بکر و بکر مناسب سرخکردنی نیستند و بهتر است در پختوپز با حرارت ملایم یا سالاد استفاده شوند. اما روغن زیتون تصفیهشده، به دلیل تحمل حرارت بالاتر، برای سرخکردنیهای سطحی مناسبتر است. هرچند، وی هشدار داد که حتی روغن زیتون تصفیهشده نیز نباید برای مدت طولانی در معرض حرارت قرار گیرد، زیرا احتمال تشکیل مواد سرطانزا وجود دارد.
این کارشناس در ادامه توضیح داد که برخی روغنهای زیتون دارای بو و برخی فاقد بو هستند که این تفاوت به روش فرآوری و استخراج روغن از زیتون برمیگردد. قیمتهای متفاوت روغن زیتون نیز به همین تفاوت در روش فرآوری مرتبط است. روغن زیتون فوق بکر و بکر، هر دو بدون فرآوری شیمیایی و حرارتی، صرفا با فشار تولید میشوند و سرشار از آنتیاکسیدانها و اسید چرب امگا 9 هستند که برای سلامت قلب و سیستم ایمنی مفیدند. روغن زیتون بکر، طعم ملایمتری نسبت به فوق بکر دارد و طعم و بوی زیتون در آن به خوبی احساس میشود.
روغن زیتون تصفیهشده، بیبو بوده و تحمل حرارت بالاتری دارد، بنابراین برای سرخکردن مناسب است. این روغن برای افرادی که طعم و بوی روغن زیتون بکر را دوست ندارند، گزینه مناسبی است. اما برای تفت دادن با حرارت ملایم و زمان کوتاه بهتر است.
در نهایت، این متخصص به ترتیب میزان امگا 3، 6 و 9 در برخی روغنهای گیاهی اشاره کرد: گلرنگ، زیتون، کانولا، بادام زمینی، پالم، ذرت، کره، سویا، تخم پنبه دانه، تخم کتان و آفتابگردان به ترتیب دارای بیشترین امگا 9 هستند. روغنهای آفتابگردان، ذرت، سویا، تخم پنبه دانه، بادام زمینی، کنولا، تخم کتان، گلرنگ، پالم، زیتون، کره و نارگیل نیز به ترتیب دارای بالاترین امگا 6 میباشند. روغن کانولا، گردو، سویا، ذرت و زیتون نیز به ترتیب دارای بیشترین امگا 3 هستند.
مجله سلامت و بهداشت دکتر هادی خرم نژاد
“`