“`html
نشست اخیر «بررسی کمبودهای دارویی» با حضور مقامات سازمان غذا و دارو، چالشهای متعددی را در سیستم دارویی کشور به نمایش گذاشت. بحثها بر سر تعریف دقیق کمبود دارو، با در نظر گرفتن معیارهای سازمان جهانی بهداشت و سایر کشورها، و همچنین بررسی ابعاد عرضه و تقاضا، متمرکز بود. عوامل مختلف کمبود دارو، از جنبههای اقتصادی، توزیعی و لجستیکی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
نقش ارز دولتی در تامین دارو و تاثیرگذاری آن بر برنامهریزیهای سال ۱۴۰۴، رعایت نشدن ضریب توزیع توسط برخی شرکتها، عدم توزیع عادلانه دارو در مناطق مختلف کشور و اهمیت بیماریابی دقیق در استانها، از دیگر موضوعات مورد بحث بودند. بهبود سیستم نظارت و گزارشدهی کمبود دارو از طریق شبکهای از انجمنها و سازمانهای مرتبط، به منظور اقدامات پیشگیرانه به جای واکنشی، مورد تاکید قرار گرفت.
مشکلات زنجیره تامین و توزیع دارو، از جمله تاثیرات سیاستهای توزیعی کند و تاثیر قیمتگذاری دستوری بر کمبود دارو، مورد بررسی قرار گرفت. همچنین، تاثیر نوع داروخانهها (منتخب، خاص و…) بر دسترسی بیماران به دارو، و لزوم ارتقای سواد سلامت جامعه مورد بحث و گفتگو قرار گرفتند.
نیازهای خاص بیماران خاص، به ویژه چگونگی ارائه خدمات ویژه به این گروه، همچنین موضوع کمبودهای مصنوعی و فروش بستهای دارو مورد بررسی قرار گرفت. اهمیت درک نیاز واقعی بیماران و ارائه راهکارهای مناسب برای دسترسی آنها به داروها، از جمله دیگر نکات مطرح شده بودند. ضرورت توجه به سند بالادستی و قوانین دارویی از دیدگاه پدافند غیرعامل، و تعیین ذخیره استراتژیک دارو بر اساس نوع دارو، از دیگر مباحث مهم نشست بود.
در کل، این نشست به بررسی ابعاد مختلف کمبود دارو، از جمله تعریف، شناسایی، مقابله و مدیریت آن، پرداخت و راهکارهای مختلفی برای بهبود وضعیت موجود ارائه شد.
مجله سلامت و بهداشت دکتر هادی خرم نژاد
“`