ارتباط رژیم غذایی و سلامت قلب و عروق، موضوعی است که سالهاست محققان را به خود مشغول کرده است. مطالعات متعدد نشان دادهاند که مصرف بالای چربیهای اشباع ارتباط مستقیمی با افزایش کلسترول خون و در نتیجه، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی دارد. کلسترول LDL یا کلسترول “بد” عامل اصلی ایجاد رسوبات چربی در رگها (آترواسکلروز) است که منجر به تنگ شدن رگها و اختلال در جریان خون میشود.
چربیهای ترانس نیز تاثیر مخربی بر سلامت قلب دارند. این نوع چربیها نه تنها LDL را افزایش میدهند، بلکه HDL یا کلسترول “خوب” را کاهش میدهند و در نتیجه نسبت LDL به HDL را به هم میزنند. این اختلال باعث افزایش خطر ابتلا به سکتههای قلبی و مغزی میشود. علاوه بر این، چربیهای ترانس سطح تری گلیسرید خون را نیز بالا میبرند که خود عاملی برای افزایش خطر بیماریهای قلبی عروقی است. مصرف همزمان چربیهای اشباع و ترانس اثرات مضر بیشتری را به همراه دارد.
منابع اصلی کلسترول در رژیم غذایی عبارتند از: گوشت قرمز، جگر و سایر امعا و احشا، لبنیات پرچرب، کره و روغن حیوانی. از سوی دیگر، منابع غذایی حاوی چربی ترانس شامل شیرینیهای صنعتی، روغنهای جامد، بیسکویتها، کیکها، دونات و برخی از شکلاتها هستند.
برای حفظ سلامت قلب و عروق، باید مصرف چربیهای ترانس را به حداقل رساند. جایگزینی غذاهای سالمتر میتواند به کاهش کلسترول خون کمک کند. به عنوان مثال، میتوان گوشت قرمز را با مرغ یا ماهی جایگزین کرد، روغنهای مایع مانند روغن زیتون یا کانولا را به جای کره و روغنهای جامد استفاده کرد و لبنیات پرچرب را با انواع کمچرب یا بدون چربی تعویض نمود. افزایش مصرف میوهها، سبزیجات و غلات کامل نیز در این زمینه موثر است. رعایت این نکات به شما در داشتن قلبی سالمتر کمک خواهد کرد.