“`html
سرانه مصرف لبنیات در کشور پایین است و این موضوع، وزارت بهداشت را بر آن داشته تا به توزیع مجدد شیر در مدارس بپردازد. با دستور اخیر رئیس جمهور، امید میرود طرح توزیع شیر در مدارس به زودی اجرایی شود. کمبود ویتامین D در کشور به مراتب فراتر از کمبود کلسیم است و حدود ۷۵ درصد ایرانیان از این کمبود رنج میبرند. این در حالی است که لبنیات منبع اصلی کلسیم محسوب میشود.
با توجه به شیوه زندگی امروزی و افزایش آپارتماننشینی، کمبود ویتامین D امری شایع است. این کمبود را میتوان با استفاده از مکملهای ویتامین D جبران کرد. برای مثال، یک قرص ۵۰ هزار واحدی برای یک ماه مصرف کافی است. آفتاب، منبع اصلی ویتامین D است اما شیوه زندگی مدرن، دسترسی به آن را محدود کرده است.
شناسایی افراد مبتلا به کمبود ویتامین D، به ویژه سالمندان، از اهمیت بالایی برخوردار است. با توجه به روند رو به افزایش سالمندی در کشور، بیماریهایی مانند پوکی استخوان میتوانند هزینههای سنگینی را برای نظام سلامت به همراه داشته باشند. در همین راستا، معاونت بهداشتی وزارت بهداشت، خدمات جامعی را برای سالمندان ارائه میدهد.
وزارت بهداشت هر ساله فهرستی از کالاهای مضر برای سلامتی را تهیه و به دولت ارائه میدهد تا بر اساس آن مالیات اخذ شود. اما نحوه استفاده از درآمد حاصل از مالیات این محصولات، همواره با چالشهایی همراه بوده است. یعنی استفاده از عواید مالیات بر محصولات مضر برای حمایت از محصولات سالم مانند یارانه لبنیات هنوز با ابهاماتی روبروست.
در خصوص طرحهای حمایتی تغذیهای برای اقشار کمدرآمد، سه مولفه اصلی باید مورد توجه قرار گیرد: توانمندسازی و آگاهیبخشی عمومی، آموزش در مدارس و هدفمند کردن یارانهها برای دهکهای پایین جامعه. در حال حاضر، به نظر میرسد هدفمندی یارانهها به طور کامل عملیاتی نمیشود و با بهبود آن میتوان کمبودهای موجود را تا حد زیادی برطرف کرد.
مجله سلامت و بهداشت دکتر هادی خرم نژاد
“`